You are currently viewing Bliv klogere på din IP-adresse

Bliv klogere på din IP-adresse

Hvad er en IP-adresse egentlig? Alle enheder, som har tilgang til internettet, får automatisk tildelt en særlig IP-adresse. Dette er en slags telefonnummer. Det er med til at identificere enheden som er tilkoblet internettet. Ens IP-adresse er tilgængelig offentligt. Derfor er ens færden online ikke beskyttet. Dette bør man vide, når man surfer på nettet.

Her kan du læse mere om din IP-adresse. På hjemmesiden kan man se, hvor præcist IP-adressen kan ses på et kort. IP-adressen er unik for hver enhed. Det kan være godt at vide konsekvenserne ved, at man ikke er anonym online. Ønsker man at føle sig mere tryg online, er der dog mulighed for dette gennem oprettelse af en VPN.

Hvad er IP-adresse?

IP-adressen består af en række tal samt nogle punktummer, som adskiller tallene. Man kan faktisk se sin egen IP-adresse på nettet. Er man logget på Wi-Fi, har man den samme IP-adresse som alle andre på det netværk er tilkoblet. Hvis man får data over et mobilt bredbånd, har man en dynamisk IP-adresse.

En dynamisk IP-adresse er en, som ændres over tid. En fast IP-adresse er den samme hver gang, man logger på. Der er nogle fordele ved en fast IP-adresse. Hvis man vil undgå at internetforbindelsen ryger i tide og utide, bør man bruge en fast IP-adresse. Arbejder man hjemmefra, har arbejdspladsen i nogle tilfælde brug for at kende til ens IP-adresse.

Anonymitet

IP-adressen afslører hvilke hjemmesider, man besøger. Derfor kan ens internetudbyder endda kende til ens historik på internettet. Nogle gange bliver disse oplysninger gemt. Derfor skal man være forsigtig eller i det mindste være bevidst omkring, hvad det er for nogle hjemmesider, man besøger.

Hvis man ikke er bevidst om sine handlinger og besøg online, kan man faktisk komme til at bryde loven. Der findes nogle måder hvorpå, man kan skjule ens færden online. Det er for eksempel Private Browser eller VPN.